De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout houdt in april extra acties op het gsm-gebruik aan het stuur. Deze acties kaderen in het lokaal verkeersactieplan. In april is het thema ‘gsm aan het stuur’.

Gsm aan het stuur
De gsm is hét symbool bij uitstek van bereikbaarheid, overal en op elk moment van de dag, zelfs in de auto. Maar gsm-gebruik aan het stuur is verboden omdat het zeer gevaarlijk is. Diverse studies tonen aan dat de concentratie van de bellende bestuurder sterk vermindert en hij hierdoor tot negen keer meer gevaar loopt een ongeval te veroorzaken. De risico’s van bellen en rijden zijn vergelijkbaar met een alcoholpercentage van 0,8 promille in het bloed.

Tijdens het bellen blijft er weinig aandacht over voor wat er op de weg gebeurt. De chauffeur gaat trager rijden en let minder op de voorrangregels, de verkeersborden en –lichten. Als je een oproep krijgt achter het stuur of zelf iemand wil bellen, parkeer je dan reglementair. Wettelijk gezien mag je ook bellen met een handenvrije kit, maar uit onderzoek blijkt dat het risico op een ongeval dan bijna even groot is als wanneer men belt met de gsm in de hand
 
Zeven procent meer processen-verbaal
Vorig jaar kregen 672 bestuurders in de zone een boete omdat ze aan het bellen waren aan het stuur. Dit is een stijging van zeven procent ten opzichte van 2010. Dit komt vooral door de sterke opmars van smartphones. Hiermee kan je niet alleen bellen maar ook internetten en e-mails lezen.
 
Acties
De eerste week wil de politiezone met de lichtkrant langs verschillende wegen en extra aandacht in de media de bestuurders wijzen op de gevaren van bellen aan het stuur. Na een week worden er gerichte repressieve controles gedaan op heel het grondgebied van de zone. Deelnemen aan het verkeer vereist een volledige concentratie op de weg van elke bestuurder.

Bellen, sms-en, voicemail beluisteren, e-mails lezen of surfen op internet laat je achterwege tijdens het rijden. Wie betrapt wordt op één van deze inbreuken, krijgt een boete van 100 euro.

Foto : Archief